Neoptužujuće poruke – zadatak 1

Dati su primeri optužujućih poruka u različitom kontekstu i različitih uloga lica u komunikaciji. Vaš zadatak je da ih preformulišete u poruke neoptužujućeg tipa, na način kako ste to naučili u okviru radionice koja je bila posvećena neoptužujućim ili ja-porukama. Dajemo najpre primer optužujuće i neoptužujuće poruke kao podsetnik.

Optužujuća poruka Neoptužujuća poruka
Drugarica – drugariciTi si jedna nezrela i neodgovorna osoba. Kako si mogla da mi izgubis knjigu? Ima da mi je pronađeš kako znaš! I nikad više nećeš dobiti ništa od mene. Ti to ne zaslužuješ. Drugarica – drugariciKada si mi rekla da si izgubila knjigu u momentu sam pobesnela, a u stvari mi je jako važno da tu knjigu sačuvam jer sam je dobila na poklon. Volela bih da se prisetiš mesta gde si mogla da je zaboraviš i da zajedno pokušamo da je pronađemo.

Primer 1. Nastavnik – učeniku

Tvoje ponašanje je krajnje bezobrazno. Već sam te više puta opominjao da ne prepisuješ. Tebi uopšte ne vredi govoriti. Smesta donesi svesku i napusti čas. Ovu jedinicu nećeš tako lako popraviti.

Primer 2. Drugarica – drugarici

Ti si prava alapača. Dokle ćešda me ogovaraš iza leđa? Kaži mi ako smeš šta imaš!

Primer 3. Drug – drugu

Ti si baš bezobrazan. Prekini više da mi upadaš u reč! Ako ne možeš da se uzdržiš, izađi napolje da se malo oladiš!

Primer 4. Mladić – devojci

Koji ti je put da kasniš ove nedelje? Šta misliš da sam ja kreten što dolazim na vreme?!

Primer 5. Devojka – mladiću

Mora da si se posvađao sa frizerom pre nego što je počeo da te šiša. Pogledaj na šta ličiš. Baš ti uši dolaze do izražaja. Za te pare sam i ja mogla da te ošišam.